מדריך התמודדות עם תולעת המשפט


בשנים האחרונות קמו מספר אתרי אינטרנט שחוצבים מידע מהאתר של בתי המשפט ומציפים אותו אל מנועי חיפוש בצורה מסיבית. תולעת המשפט זה אחד מאותם אתרים שהצליח לבנות מאגר עצום עם מידע על אזרחים רבים. אך בניגוד לאתרים האחרים, תולעת המשפט עושה זאת בצורה נתעבת, חסרת כל אתיקה, בכך שמפרסם נתונים גולמיים שמכילים מספרי תעודת זהות, מידע רגיש ואישי שאסור לפרסום כמו תוצאות בדיקות רפואיות בערעורים ותביעות נגד המוסד לביטוח לאומי. להלן דוגמא אחת שמכילה מידע אינטימי מתוך מאגר של 156,000 תיקים.

אתר תולעת המשפט לא רק שחושף את הציבור בפני גניבת זהות בכך שמפרסם מספרי ת.ז. ללא טשטוש, פוגע בפרטיות וצנעת הפרט בצורה ברוטלית, כאשר פונים אל צוות האתר בבקשה להסרת המידע, יש להם את החוצפה לסרב, ולדרוש צו איסור פרסום.

חוק הגנת הפרטיות, תשמ"א - 1981 קובע בבירור: "לא יפגע אדם בפרטיות של זולתו ללא הסכמתו". חובת סודיות רפואית מוגנת בחוקים רבים, בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, בחוק זכויות החולה, תשנ"ו - 1996, ושוב בחוק הגנת הפרטיות. על פי שלושת החוקים הללו, לא רק שמדובר בעוולה אזרחית, אלא גם בעבירה פלילית.

חוק בתי המשפט (תיקון מס' 77), התשע"ד - 2014 קובע: "לא יפרסם אדם שם או מספר זהות של בעל דין התובע פיצויים בשל נזקי גוף, למעט פיצויים בשל עוגמת נפש, אלא אם כן ניתנה הסכמתו של אותו בעל דין לפני הפרסום או ברשות בית המשפט. לשם מניעת פגיעה בפרטיות של אדם בשל חשיפת מידע רפואי עליו או".

בשנת 2016, בית משפט המחוזי בחיפה קבע בתיק רת"ק 22720-12-15 חשבים ה.פ.ס מידע עסקי בע"מ (תקדין) נגד ויטלי ז'יטינסקי שפרסום מספר ת.ז. מהווה פגיעה בפרטיות גם כחלק ממאגר משפטי.

מי מפעיל את תולעת המשפט?
נכון לתאריך 6/2020, הדומיין רשום על האנשים הללו:

שם: עמיחי וורמס
כתובת: רחוב שונית 9/66, חיפה, מיקוד 3442600
טל: 054-4650657
מייל: andyworms@gmail.com

שם: גיא זומר
כתובת: רחוב שינקין 42, תל אביב, מיקוד 6523224
טל: 054-7650202
מייל: zomerg@gmail.com

תולעת המשפט רשומה בתור עמותה הנקראת "התמנון - מידע ציבורי לכל" שמספרה 580690386 אצל רשם העמותות.

גם אני נפלתי קורבן, אז מה אפשר לעשות?
כמובן שאפשר לשחק לידיים של תולעת המשפט, להוציא אלפי שקלים לשכור עורך דין בכדי לבקש צו איסור פרסום. אבל למה? מה שהם עושים מלכתחילה מנוגד לחוק, וישנם מספר דרכים להתמודד עם זה:

1. בגוגל יש אופציה להגיש בקשה להסרת מידע אישי, כלכלי, רפואי, ומספר תעודת זהות. הבקשה צריכה להיעשות בשפה האנגלית, ובמידה ותאושר, המידע יוסר ממנוע החיפוש.

2. אפשר גם להגיש בגוגל בקשה להסרת תוכן בגין סיבה משפטית שבה תצטרכו לצטט הוראות חוק ספציפיות ככל האפשר. תוכלו להשתמש בחוקים המפורטים לעיל.

3. להגיש באופן עצמאי בקשה לאיסור פרסום השם אל בית המשפט. יש לנסח בקשה עניינית בכתב (דוגמא) ולשלוח אל בית המשפט שבו התנהל התיק באמצעות דואר או פקס.

4. להגיש תלונה ברשות להגנת הפרטיות נגד תולעת המשפט.

5. להגיש תלונה במשטרת ישראל נגד בעלי האתר.

6. לשלוח מכתב תלונה אל פניות הציבור במשרד המשפטים.

7. להגיש תלונה נגד התנהלות העמותה ברשות התאגידים.

8. לשלוח תלונה לחברה שמארחת את האתר. באופן מפתיע, מדובר באמזון, ענקית המסחר האמריקאית שגם מציעה שירותי ענן. במידה ויקבלו מספיק תלונות, סביר להניח שכן יעשו משהו בנידון. אפשר גם ליצור קשר עם מחלקת יחסי הציבור שלהם.

9. לשלוח תלונה לרשם הדומיין הישראלי, איגוד האינטרנט הישראלי, וארגון האינטרנט העולמי על כך שהפרטים שהוזנו עבור הדומיין (שם פרטי ומספר רחוב) אינם מדוייקים כפי שנדרש ע"פ הנהלים.

10. לפנות לנבחרי ציבור וגופים ממשלתיים נוספים. בעידן פייסבוק רוב מדינות העולם קידמו אצלן את נושא הפרטיות באינטרנט (GPDR לדוגמא), צריך לעשות את אותו הדבר גם אצלנו.

11. לפנות אל אמצעי התקשורת ולפרסם בפורומים ורשתות חברתיות. תוכלו להשתמש בלוגו הזה. ככל שיש יותר מודעות לבעיה, יותר נמרצת תהיה תגובתם של גופי הממשלה והאכיפה.

12. להגיש תביעה משפטית נגד בעלי האתר. יש כבר תקדים משפטי וזה לא כל כך מסובך להגיש תביעה בבית משפט לתביעות קטנות. במידה ומצבכם הכלכלי אינו מאפשר זאת, תוכלו להיעזר בסיוע משפטי מטעם משרד המשפטים.

13. להגיש תביעה משפטית נגד אמזון ישראל בגין אירוח תוכן בלתי חוקי. המשרד שלהם ממוקם במגדל עזריאלי שרונה, רחוב דרך מנחם בגין 121, תל אביב.

14. להגיש תביעה משפטית נגד גוגל ישראל בגין אירוח תוכן בלתי חוקי. המשרד שלהם ממוקם במגדל אמפא, רחוב יגאל אלון 98, תל אביב.

להתמודד עם השקרים
במידה ונקטתם באיזשהו צעד נגד תולעת המשפט, אתם עלולים למצוא את עצמכם מאזינים לשקרים ותירוצים בנוסח: "זהו בסה"כ מאגר משפטי, והמידע בו - כבר מידע ציבורי - זהו חופש המידע". זוהי טענה כוזבת מכיוון שאתר בתי המשפט דורש אימות משתמש באמצעות כרטיס חכם או "מערכת הזדהות ממשלתית", ואיננו מזין נתונים מהמאגר אל מנועי חיפוש. מספרי תעודת זהות, מסמכים אישיים/רפואיים, וצנעת הפרט אלה לא "מידע ציבורי".